Міноборони готує оновлену процедуру бронювання працівників

Міністерство оборони готує пакетні зміни щодо бронювання і одна з пропозицій – оновлена процедура, повідомила Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА).

Наразі вона ще не узгоджена та формується, проте, як тільки вона та її окремі елементи – мобілізація, бронювання, відпустки військовослужбовцям – буде погоджено, деталі буде анонсовано.

Головна ідея змін полягає в тому, щоб змінити підходи до бронювання – зробити їх більш зрозумілими та прозорими.

Проєкт “е-бронювання” вже також було напрацьовано та направлено на погодження. Це буде експериментальний проєкт, терміном, ймовірно, на 2 роки (паперові бронювання також будуть залишатись).

В контексті чинної системи бронювань, під час зустрічі було зазначено кілька аспектів:

  • забронювати можна до 50% від військовозобов’язаних (на місяць бронюються ті, у кого є неточності в даних (тобто, вони потребують уточнення) і на шість місяців – у кого все в порядку;
  • якщо людина не стоїть на військовому обліку – вона заброньованою бути не може;
  • куди звертатись для бронювання (до центрального органу влади чи до місцевої) залежить, в більшості своїй, від сфери; 
  • бронювання підприємству надається на час поки його визначено критично важливим (наразі такий статус дається на 1 рік). Коли підприємство продовжує статус критичності, тоді і перебронювання відбувається.

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський 6 грудня підписав закон про скасування мораторію на податкові перевірки.