Україна запропонує кредиторам план реструктуризації боргу на $20 млрд – Reuters

Україна готова надіслати власникам міжнародних облігацій запропонований план реструктуризації свого боргу в розмірі $20 млрд до початку травня, повідомили два джерела, знайомі із ситуацією. Про це пише Reuters.

Зазначається, що час є критично важливим для України, щоб укласти угоду про реструктуризацію боргу до того, як у серпні закінчиться дворічне заморожування платежів, узгоджене з власниками непогашених міжнародних облігацій.

Заморожування було запроваджено після того, як вторгнення росії в країну в лютому 2022 року завдало значного удару по її економіці.

Ознайомлення з пропозицією власників облігацій має стати відправною точкою для офіційних переговорів, включно з проведенням детальних дискусій та обміном інформацією з обмеженим доступом.

Одне з джерел Reuters повідомило, що український уряд сподівається досягти контурів угоди найпізніше в червні.

Як раніше повідомляло агентство Reuters, Україна з кінця 2023 року обговорює з великими інвесторами плани реструктуризації свого міжнародного боргу та можливість залучення нового фінансування. Але наразі обговорення відбуваються лише на неофіційному рівні.

Країна з усіх сил намагається зміцнити свої фінанси, хоча імпульс набрав обертів після того, як Палата представників Конгресу США в суботу ухвалила законодавчий пакет, який надасть Україні безпекову допомогу в розмірі$ 60,8 млрд.

Незрозуміло, як може виглядати реструктуризація, оскільки йдеться про економіку, охоплену війною, чиї перспективи, фіскальна позиція та здатність виплачувати борги залишаються невизначеними.

За словами джерел, власники облігацій сподіваються вийти з реструктуризації боргу з новими облігаціями, які від самого початку передбачатимуть виплату відсотків. Однак виплати іноземним власникам облігацій можуть бути неприйнятними для Києва, який намагається зміцнити свої фінанси.

Україна прагне отримати доступ до ринків капіталу, і їй доведеться випустити облігації в рамках реструктуризації боргу, але вона також може залучити нове фінансування, продавши забезпечені та гарантовані облігації.

Нагадаємо, власники єврооблігацій України сформували спеціальний комітет напередодні переговорів про можливу реструктуризацію боргу.