ВАКС засудив екснардепа-втікача Онищенка до 15 років вʼязниці з конфіскацією майна

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно визнав винним колишнього нардепа Олександра Онищенка у заволодінні 740 млн грн під час видобутку та продажу природного газу «Укргазвидобування» й призначив йому 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Сам Онищенко перебуває за межами України. Фінансова директорка Онищенка Олена Павленко отримала 12 років увʼязнення.

Онищенка і Павленко визнали винними в організації «газової схеми», через яку компанія «Укргазвидобування» зазнала понад 740 млн грн збитків. Правоохоронці заявляють, що в злочинній організації було 29 осіб. Вони всі отримали підозри, а восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості.

Під час розслідування заарештували €6 млн, один літак, офіс, 10 квартир, девʼять будинків, 10 земельних ділянок, 11 автомобілів, 39 банківських рахунків на загальну суму 315 млн грн. 

Раніше НАБУ та САП заявили про викриття організаторів схеми з розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування» у червні 2016 року.

За версією слідства, очолювали злочинне угрупування, крім самого Онищенка, його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний. Їх та інших фігурантів справи вперше затримали у червні 2016-го, однак відпустили під заставу.

У липні 2016 року Верховна Рада зняла з Онищенка недоторканність, але він втік з України та відтоді перебуває в розшуку.

У січні 2021-го США внесли Онищенка до санкційного списку за участь у «російській мережі втручання у вибори президента США». У жовтні того ж року стало відомо, що Онищенко отримав російське громадянство.