Україна та Латвія підписали безпекову угоду

Президенти України Володимир Зеленський та Латвії Едгарс Рінкевичс підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки, повідомив Зеленський у соцмережах.

Згідно з угодою, Латвія надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП щороку. Цього року країна надасть військову підтримку на суму близько €112 млн. Також Латвія бере на себе 10-річні зобов’язання щодо підтримки України в кіберзахисті, розмінуванні, безпілотних технологіях та безумовно сприятиме вступу України до ЄС і НАТО.

«Дякую дружній Латвії! Це саме та конкретика й прогнозованість, якої потребує наша боротьба за свободу та незалежність», – написав Зеленський.

Як відомо, Україна уклала вже дев’ять двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією та Латвією. У цих угодах союзники України зобов’язуються підтримувати її військово та фінансово з метою відбиття російської агресії.

Документ підписують на виконання Спільної декларації про підтримку України від 12 липня 2023 року. Загалом до неї приєдналися 32 держави.