Суд ЄС скасував санкції проти російських мільярдерів Фрідмана та Авена

Суд Європейського Союзу в середу, 10 квітня, ухвалив рішення анулювати включення російських мільярдерів Михайла Фрідмана та Петра Авена до списку санкцій Євросоюзу, йдеться у рішенні суду.

«Суд вважає, що жодна з причин, викладених у початкових актах, не є достатньо обґрунтованою і що включення пана Авена та пана Фрідмана до списків не було виправданим», – йдеться у заяві люксембурзького суду.

Таким чином суд задовольнив прохання Авена та Фрідмана й анулював для обох як початкові акти, так і акти, що зберігають списки обмежувальних заходів у період з 28 лютого 2022-го до 15 березня 2023 року.

У публікації в офіційному журналі ЄС про санкції було сказано, що Авен «отримував вигоду зі своїх звʼязків у владі», а Фрідману «вдалося налагодити міцні звʼязки з адміністрацією президента Росії Володимира Путіна».

Водночас, за даними “Європейської Правди” , у Суді ЄС оскаржуються не санкції як такі, а конкретне рішення Ради ЄС. Авен та Фрідман оскаржували чинне на час їхнього позову рішення від 2022-го. Утім, воно все одно вже перестало діяти – його замінило санкційне рішення 2023 року, а далі 2024-го.

Попри те, що юридично рішення ЄС не впливає на дію чинних обмежень щодо олігархів, воно створює політичні проблеми для продовження санкцій на наступні періоди, зазначає видання. Зокрема, у період до 2022 року після подібних рішень Суду Євросоюз був змушений припинити поновлення санкцій щодо більшості поплічників Януковича, які були внесені у санкційний список у 2014-му.

Раніше повідомлялося, що український суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову