Мільйони за кордон: як юрист Валентин Гвоздій заробляє на державному «Укргідроенерго»

В «Укргідроенерго» відзвітували про фінансові результати першого півріччя: робота під обстрілами й рекордна сума податків та зборів до бюджету – понад 5 млрд грн. Утім, у діяльності монополіста є й темні плями: декілька років тому компанія ймовірно перерахувала «зайві» 400 млн грн консорціуму, афілійованому з росіянами. А до голови Наглядової ради Валентина Гвоздія виникли питання у НАЗК. 

«Укргідроенерго – соціально відповідальна компанія. Сплата податків у воєнний час надзвичайно важлива задля підтримки ЗСУ та держави в цілому», – зауважили у компанії, коментуючи фінансові підсумки перших шести місяців 2023 року.

Проте до відповідальності монополіста у сфері гідроенергетики є питання. На початку 2020 року позаплановий аудит, призначений Міненерго, виявив: у рамках проєкту Дністровської ГАЕС «Укргідроенерго» перерахувало «зайві» 400 млн грн генпідряднику – консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд», афілійованому з трестом «Спецгідромонтаж» із Санкт-Петербурга (рф). За даними DSnews, держпідприємство також переплатило компанії “Дайвтехнобуд 2” донетчанина Ігоря Чеберко держпідприємство 6,5 млн грн.

Зауважимо, головою Наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» з 2019 року є Валентин Гвоздій – керуючий партнер юридичної фірми GOLAW та заступник Голови Національної асоціації адвокатів України. У 2021 році у НАЗК за результатами аналізу ризиків у деклараціях цифровими інструментами виникли питання до відповідності статків Гвоздія його офіційним доходам – відтак голова Наглядової ради «Укргідроенерго» потрапив до списку чиновників, щодо яких було розпочато перевірку декларацій.

Походження мільйонних статків, в т.ч. зарплата за «нероботу», Валентина Гвоздія нещодавно дослідили журналісти каналу Bavovna UA.

За 5 днів до початку повномасштабного вторгнення Валентин Гвоздій виїхав з України і не повертався на батьківщину протягом 5 місяців. Загалом з лютого 2022 року по нинішній час Валентин Гвоздій перебував в Україні менше 3 місяців! Тобто 85% робочого часу голова Наглядової ради Державного ПрАТ «Укргідроенерго» провів за кордоном – і хоча не у відрядженні, але за державний кошт: від початку повномасштабного вторгнення «Укргідроенерго» сплатило йому понад 3 млн грн. заробітної плати.

Цікаво, чи не мали б ці гроші за «не роботу» Гвоздія все ж таки краще піти на відновлення Каховської ГЕС чи ЗСУ?