Київська піщана мафія намагається через суд продовжити незаконний видобуток піску в Бортничах

АТ «Гідромеханізація» намагається продовжити договір оренди ділянки в Києві на Бортничах ще на 15 років.

Скандально відоме АТ «Гідромеханізація» намагається незаконно відвоювати земельну ділянку в Дарницькому районі Києва. Про це повідомляють активісти, які вимагають від столичної влади влаштувати на ділянці парк для місцевих жителів.

Історія видобутку піску в Бортничах почалася ще у 2006 році. Тоді у Київської мерії епохи Леоніда Черновецького АТ «Гідромеханізація» взяло в оренду на 15 років земельну ділянку (кадастровий номер 8000000000:90:283:0031, площею 29791,28 кв. м.). Начебто, для намиву піску під забудову Бортничів.

Згідно з даними Youcontrol, АТ «Гідромеханізація» зареєстрована у 1994 році за юридичною адресою Україна, Київська обл., Вишгородський р-н, місто Вишгород, проммайданчик.

Компанію з 2003 року очолює Юрій Колодзян, який вказаний як один з кінцевих бенефіціарів підприємства. Колодзян – чинний депутат Вишгородської міської у Київській області партійної організації Української партії честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Інший бенефіціар – екс-міністр юстиції України (1991-1995 роки), екс-глава Верховного Суду України (2006-2011 роки), нардепа III, IV та V скликань Василь Онопенко. У двох останніх скликаннях помічником консультантом Василя Онопенка працював Ігор Миколайович Андрєєв – ще один бенефіціар компанії.

(зліва – направо: Василь Онопенко, Юрій Колодзян)

Цю фірму громадські діячі та депутати Київради не раз звинувачували у неконтрольованому видобутку надр, а правоохоронці відкривали численну кількість кримінальних проваджень.

У 2013 році АТ «Гідромеханізація» після двох відмов Державної служби геології та надр України (Держгеонадра) таки отримала спецдозвіл на користування надрами. Київський апеляційний адміністративний суд зобов’язав Держгеонадра видати АТ «Гідромеханізація» спеціальний дозвіл на промисловий видобуток піску. Таким чином компанії дозволили видобувати пісок на 82,7 га орендованої у Київради землі.

Проте вже в середині 2014 року прокуратура Києва звернулася до Господарського суду Києва з позовом до Київради та АТ «Гідромеханізація» про скасування рішення міськради та розірвання договорів оренди ділянок у Бортничах. Свої вимоги прокурори пояснювали тим, що ділянку було передано Київрадою із земель водного фонду. Також у прокуратурі звернули увагу на те, що відповідний проект землевідведення не було погоджено природоохоронним органом, органом архітектури, органом охорони культурної спадщини, органом геологічного контролю тощо. Проте суд прокуратура тоді програла.

Під час досудового розслідування правоохоронці з’ясували, що протягом 2017 року АТ «Гідромеханізація» реалізувала 162,2 тис. тон піску, а 2018 року нею було продано 1,49 млн тон піску, видобутого в Бортничах.

У 2017 року Голосіївський районний суд наклав арешт на техніку, що належить компанії – земснаряд, бульдозери, екскаватори, самоскиди тощо, але компанія успішно оскаржила арешт майна в суді, пославшись на його «необґрунтованість».

У 2019 року Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру голові правління АТ «Гідромеханізація» (Юрій Колодзян) про підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем у особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

Правоохоронці вважали, що враховуючи відсутність акту про надання гірничого відводу, проекту розробки родовища, погодженого та затвердженого Державною службою України з питань праці та Держгеонадрами (вимога ст. 51 Кодексу України про надра), погоджених з Державною службою України з питань праці щорічних планів розвитку гірничих робіт, а також обліково-контрольної геолого-маркшейдерської документації (вимога ст. 53 Кодексу України про надра) АТ «Гідромеханізація» не мало права з часу отримання спеціального дозволу № 5738 видобувати пісок Бортницького родовища і відповідно його реалізовувати.

У 2020 році правоохоронці отримали результати інженерно-екологічної експертизи, яку проводив Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ). Згідно з висновком інженерно-екологічної експертизи, загальна сума збитків, завданих державі внаслідок самовільного видобування корисних копалин, становить понад 626 млн грн.

У 2020 році повідомлення про підозру змінили – Колодзяна звинуватили у зловживанні повноваженнями, тобто умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб використанні всупереч інтересам юридичної особи приватного права службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, та у порушенні встановлених правил використання надр, що створило небезпеку для довкілля, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 240 КК України. В 2021 році прокуратура передала справу до суду.

Громадські діячі та жителі столичних Бортничів продовжують бити на сполох, звинувачуючи АТ «Гідромеханізація» у неконтрольованому видобутку піску. Ситуація в цьому районі вкрай тяжка, пише портал «Київ Влада».

Жителі кажуть, що через діяльність цієї компанії руйнуються дороги, гине фауна та флора, змінюється структура навколишніх озер. Домівки та паркани поблизу озера Витовець руйнуються – з фасадних тріщин волога потрапляє всередину стіни, утворюється шкідлива для здоров’я пліснява, падає рівень ґрунтових вод, шкоди завдає пил в повітрі, яким дихають мешканці району. Знищені місця нересту риб через гідронамив берега та зміну рельєфу дна, знищені місця гніздування птахів.

У 2022 році у АТ «Гідромеханізація» нарешті мав закінчитись 15-річний договір оренди. Представники територіальної громади міста Києва звернулись до депутата Київської міської ради Григорія Маленка з пропозицією створити на ділянці парк для місцевих жителів. Дарницький район міста Києва активно забудовується, а кількість зелених насаджень нещадно скорочується. Новий парк сприяв би збереженню зелених насаджень та розширенню меж паркової зони для киян та гостей міста.

Проте у Департаменті земельних ресурсів Київської міської ради розповіли, що наразі АТ «Гідромеханізація» через суд намагається продовжити договір оренди ще на 15 років. При цьому робить це, використовуючи всі складності та недоліки воєнного стану в країні.

Так, у АТ  «Гідромеханізація» стверджують, що звернулись з листом на адресу Київської міської ради лист про поновлення Договору оренди земельної ділянки з проектом додаткової угоди про поновлення цього договору. Цікаво, що зробили вони це під час активних бойових дій навколо Києва у березні-квітні 2022 року, усвідомлюючи неможливість отримання цього листа Київрадою. Тоді для працівників секретаріату Київради оголосили простій в роботі, окремих працівників залучали лише для виконання оперативних завдань в умовах воєнного стану.

АТ «Гідромеханізація» не могло не знати про ці обставини, адже розпорядження № 37 від 17.03.2022 р. щодо цього знаходиться у відкритому доступі на сайті Київської міської ради. Проте АТ «Гідромеханізація» звернулась до Господарського суду м. Києва, де суд виніс рішення на його користь, ігноруючи той факт, що Київська міська рада такого листа не отримувала, зокрема і у зв’язку із простоєм працівників секретаріату.  

Тобто, АТ «Гідромеханізація», користуючись перешкодами в роботі державних та місцевих органів через війну, намагається через суд поновити договір оренди земельної ділянки ще на 15 років для продовження незаконного видобутку піску та блокування громадської ініціативи мешканців Києва щодо створення парку на цій ділянці.

Нині Київрадою подано апеляційну скаргу на рішення Господарського суду м. Києва, яким продовжено договір оренди АТ «Гідромеханізація». Наразі провадження у справі ще не відкрито і справа до розгляду в Північному апеляційному господарському суді не призначена.

Сподіваємось, що судді Північного апеляційного господарського суду, які будуть розглядати справу, будуть непідкупними та винесуть законне рішення на користь громади району, а не нечистих на руку ділків. Мова йде про суддю Північного апеляційного господарського суду Кароліну Тарасенко – головуюча суддя у справі, а також суддів Євгена Шапталу та Ірину Іоннікову.

Журналістська спільнота буде уважно спостерігати за перебігом справи.