Блокада продовжується. Польські фермери розпочали протести на пунктах пропуску на кордоні з Україною

Польські фермери розпочали акції протесту біля пунктів пропуску «Зосин», «Довгобичів» та «Медика – Шегині» на кордоні з Україною. Про це повідомляє Державна прикордонна служба.

На кожному пункті пропуску протестувальники мають намір здійснювати пропуск лише по кілька вантажних транспортних засобів вагою понад 3,5 тонни на годину. Легкові автомобілі, автобуси, транспортні засоби з гуманітарною допомогою, а також транспортні засоби до 3,5 тонни в обох напрямках будуть оформлятись у звичайному режимі.

Як відомо, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на автошляхах, які ведуть через пункт пропуску “Дорогуськ–Ягодин” та “Гребенне–Рава-Руська”.

Заступник міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Міхал Колодзєйчак заявив, що польські органи контролю перевірятимуть все українське зерно на кордоні, що йде транзитом через країну. Він також анонсував створення при міністерстві інформаційної платформи, за допомогою якої польські аграрії зможуть повідомляти про проблеми та порушення.

Єврокомісія (ЄК) вишукує прийнятні рішення, щоб уникнути конфліктних ситуацій із транспортуванням українського сільгоспекспорту через польський кордон, заявив офіційний представник ЄК Олоф Жилл.

“Ми сподіваємося, що в тому чи іншому форматі зможемо вирішити ці проблеми за столом переговорів… без додаткового тиску на кордоні”, – продовжив представник ЄК, відповідаючи на запитання про те, яких заходів має намір вжити Єврокомісія у відповідь на протестні акції польських сільгоспвиробників, які, зокрема, зупинили на кордоні українські вантажівки із зерном і висипали його на дорогу.

Нагадаємо, в останні місяці на кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв.

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту й запровадити мито на зернові та олійні з України.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський зазначив, що наразі обговорюються й інші ідеї, наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

19 січня мінсільгосп Польщі заявив про продовження дії заборони на імпорт зерна з України. Заступник міністра сільського господарства Польщі Стефан Краєвський зазначив, що ембарго зберігатиметься, «доки ми не знайдемо інших рішень».

Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням.