Уряд змінив правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС

Українських підприємців позбавлятимуть верифікації на шість місяців за порушення правил експорту сільгосппродукції до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини чи Польщі. Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка удосконалила правила експорту окремих видів сільськогосподарської продукції. Відтепер підприємство можуть виключити із переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, якщо від Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини чи Польщі надійде інформація, що продукція, завантажена для транзиту, насправді залишилася на їхній території.

Наприклад, якщо, згідно з документами, соняшник їхав до Греції, але його продали в Болгарії, то підприємця позбавлять верифікації. Повторно подати заяву на включення до переліку верифікованих суб’єктів він зможе не раніше, ніж через шість місяців після виключення.

Болгарський міністр сільського господарства та продовольства Кирило Ватєв підтримав рішення українського уряду, зазначивши, що воно сприятиме ефективній співпраці між країнами.

Як відомо, 15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові й олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, що фермери «у прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України.