ЄС відхилив пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України

Європейська комісія відмовилася повернути імпортні мита на українське зерно, про що просили Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина й Угорщина. Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський, пише Business Insider.

Секерський заявив, що відкриття європейського ринку для сільгосппродукції з України «може у майбутньому повністю дестабілізувати не лише внутрішній ринок, а й європейський ринок». Він хоче, аби в постанові Європейської комісії про продовження безмитної торгівлі з Україною до червня 2025 року було положення, що дозволяє “регіональні захисні заходи”.

Міністр підтверджує, що незважаючи на це ЄК готує проєкт ухвали, що продовжує безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року. Таким чином, Брюссель відкинув пропозиції країн, які закликали повернути мита.

Як відомо, 15 вересня Європейська комісія вирішила не продовжувати заборону імпорту українських пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Її було запроваджено ще 2 травня замість відповідних односторонніх національних обмежувальних заходів у цих країнах, які Єврокомісія розкритикувала як неприйнятні.

Проте Варшава, Братислава й Будапешт самостійно ввели заборону, пояснивши це захистом своїх фермерів.

15 січня п’ять східних країн Європейського Союзу звернулись до Європейської комісії з проханням запровадити імпортне мито на зерно з України через нібито недобросовісну конкуренцію.

Також на початку листопада польські перевізники оголосили страйк на кордоні з Україною, заблокувавши кордон для вантажівок, а 23 листопада до них приєдналися аграрії, заблокувавши пункт пропуску “Медика – Шегині”.