Ізраїль пообіцяв США не атакувати нафтові та ядерні обʼєкти Ірану – Washington Post

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив президенту США Джо Байдену, що готовий завдати удару по військових обʼєктах в Ірані, а не по нафтових або ядерних. Про це пише The Washington Post із посиланням на два обізнаних джерела.

Удар Ізраїлю по іранських нафтових обʼєктах міг призвести до стрімкого зростання цін на енергоносії.

Під час телефонної розмови двох лідерів минулого тижня Нетаньягу «зайняв поміркованішу позицію». Він запевнив, що атака буде розрахована таким чином, щоб уникнути впливу на майбутні вибори президента США, повідомив співрозмовник видання.

Рішення Нетаньяху вдарити по військових обʼєктах сприйняли з полегшенням у Вашингтоні, додали джерела WP. За даними ще одного джерела, ЦАХАЛ збирається вдарити по Ірану до виборів у США, тобто до 5 листопада. В іншому разі відсутність реакції Ізраїлю «може бути витлумачена як слабкість».

Ціни на нафту продовжили падіння 15 жовтня, оскільки побоювання ескалації на Близькому Сході відступили. Brent подешевшала на 4,4% на початку торгів – до $70,7 за барель, що майже на 10% нижче від піку в $78,4, досягнутого тиждень тому.

Як відомо, Іран завдав масованого ракетного удару по Ізраїлю ввечері 1 жовтня. ЦАХАЛ заявляв, що загалом було випущено понад 200 ракет, більшість із яких збила ППО.

Тель-Авів розглядав як ціль для удару у відповідь нафтові та ядерні обʼєкти Ірану. Тегеран при цьому пригрозив атакувати ізраїльські нафтопереробні заводи.

Citigroup Inc. підрахувала, що удар Ізраїлю по експортних потужностях Ірану може призвести до втрати 1,5 млн барелів щоденного постачання з ринку. Якщо Ізраїль завдасть удару по незначній інфраструктурі, може бути втрачено від 300 000 до 450 000 барелів.