Росія не купує балістичні ракети в Ірану через побоювання, що Україна отримає ракети великої дальності – FT

Москва утрималася від купівлі іранських ракет через побоювання, що союзники України у відповідь поставлять ракети великої дальності. Про це пише Financial Times.

Іран відправив до Росії сотні безпілотників, які використовувалися для атак на критично важливу інфраструктуру України. У західних столицях вважають, що Тегеран відкритий для подальшої військової співпраці з Москвою.

Але Росія утримується від закупівель іранських балістичних ракет великої дальності, які летять швидше за швидкість звуку і мають велике бойове навантаження. Одним із суттєвих чинників, за оцінками країн НАТО, була загроза США надати Києву довгоочікувану ракетну систему ATACMS, дальність дії якої становить 300 км.

Нещодавно США посилили попередження щодо поглиблення військової співпраці Росії та Ірану, а європейські дипломати висловили стурбованість Тегерану.

Офіційні особи визнають, що Москва може змінити свою позицію щодо іранських балістичних ракет, оскільки нестача власних високоточних боєприпасів загострюється, а внутрішнє виробництво падає.

За словами одного чиновника, російські військові вже були стурбовані своєю здатністю витримати війну, коли запаси керованих ракет та артилерії наприкінці минулого року скоротилися вдвічі. «Росіяни у відчайдушному становищі. Їм потрібні ракети», – сказав один європейський чиновник.

Джон Кірбі, офіційний представник Ради національної безпеки США, попередив минулого місяця, що Москва може надати Ірану сучасні винищувачі та інше передове обладнання в обмін на артилерійські та танкові боєприпаси, не надавши жодних конкретних доказів. Тим часом Пентагон заявив, що Росія зацікавлена у «потенціалі балістичних ракет» Ірану.

Вашингтон відхилив запити Києва на ATACMS з дальністю 300 км. Дальність дії цієї системи майже вчетверо більша, ніж у поставлених США ракетних комплексів HIMARS, які Україна використовує для завдання руйнівного удару по російських військах.

Тегеран і Москва розглядали можливість обміну сучасних російських озброєнь на балістичні ракети, але, за словами західних офіційних осіб та аналітиків, ці переговори зайшли в глухий кут, частково через потенційні наслідки такої угоди для обох сторін.