Світовий банк створить фонд для України, який профінансують США, Канада та Японія в межах кредиту G7 на $50 млрд – Reuters

Світовий банк створить посередницький фонд, щоб допомогти США, Канаді та Японії долучитися до виділення Україні коштів у межах програми кредитування під гарантії заморожених активів РФ. Про це пише Reuters, посилаючись на три джерела.

Рішення про створення фонду підтримали усі члени міжнародної фінансової організації, окрім Росії.

Донорами фонду стануть США, Канада та Японія. Розміри внесків ще не визначені. Йдеться про фінансову допомогу на загальну суму в $50 млрд до кінця року від країн G7, €35 млрд з яких Рада ЄС погодила 9 жовтня.

Світовий банк має успішний досвід менеджерського супроводу великих невійськових фондів і може повторити це у випадку з Україною, зазначив президент фінансової організації Аджай Банга.

Як відомо, 14 червня на саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько $50 млрд за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів. США, щоб забезпечити стабільний приплив доходів для обслуговування кредиту, зажадали від ЄС гарантій того, що російські активи, більшість яких перебуває у Європі, залишаться замороженими.