Рада ЄС схвалила використання доходів від заморожених російських активів на користь України

Рада Європейського союзу затвердила план про використання доходів від заморожених активів Центрального банку РФ на користь України, повідомило постійне представництво Чехії в ЄС. Йдеться про €2,5-€3 млрд на рік. Більша частина коштів буде спрямована на військові потреби України.

“Рада ЄС підтвердила свою згоду використовувати надприбутки від заморожених активів Росії для підтримки військової самооборони та відбудови України у контексті російської агресії”, — йдеться у повідомленні.

Як повідомив очільник МЗС Чехії Ян Ліпавський, лише цього року розмір доходів від заморожених активів Центробанку РФ може становити 3 мільярди євро.

“В рамках ЄС сьогодні ми вирішили перерахувати кошти від заморожених активів російського Центробанку на користь України. Лише цього року це може становити до 74 мільярдів крон — 3 мільярди євро. 90% коштів підуть на військову підтримку для ЗСУ. Росія повинна заплатити за збитки, завдані її загарбницькою війною”, — написав він у соцмережі Х.

План ЄС передбачає передачу Україні доходів, отриманих після 15 лютого. Кошти, отримані до цієї дати, будуть збережені в бельгійському депозитарії Euroclear для покриття будь-яких ризиків, повʼязаних, наприклад, із судовими позовами в Росії, пише Bloomberg.

Очікується, що активи будуть щорічно приносити близько €5 млрд, при цьому Україна отримуватиме допомогу двічі на рік.

Як відомо, ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько $300 млрд у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько $5–6 млрд перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.