Україна отримає перші гроші від заморожених російських активів цього літа – Єврорада

Європейська рада вже цього літа направить в Україну перші кошти з непередбачених доходів від заморожених російських активів у Європі. Про це йдеться в тексті підсумкового документу саміту, пише «Укрінформ».

Близько $280 млрд активів було заморожено країнами «Великої сімки» після вторгнення Росії до України у 2022 році, причому понад дві третини з них перебувають у ЄС.

У документі сказано, що Європейська рада сподівається, що перші перерахування будуть здійснені цього літа. Зокрема, після ухвалення правових актів ЄС щодо спрямування доходів від заморожених активів Росії, для подальшої військової допомоги Україні, розвитку спроможностей її оборонної промисловості та для її відновлення.

Єврорада також доручила виконавчим структурам ЄС опрацювати законодавчу основу для надання Україні до кінця року, разом із партнерами по G7, додаткового кредиту у €50 млрд, який буде обслуговуватися за рахунок росактивів.

Зазначається, що для реалізації цього проєкту, який був ініційований ЄС разом із партнерами по G7, мають бути враховані всі правові та фінансові аспекти.

Ресурси, що надходитимуть з цього джерела, будуть спрямовані на поточну та майбутню підтримку України у військовій сфері, для потреб забезпечення бюджетної стабільності та для зусиль із відновлення країни.

«Відповідно до законодавства ЄС, російські активи мають залишатися заблокованими до того, як Росія зупинить свою агресивну війну проти України і компенсує їй шкоду, що була спричинена цією війною», – сказано у висновках Європейської ради.

ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько $300 млрд у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько $5–6 млрд перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear.

Зсув Вашингтона у бік зосередження уваги на відсотках від активів відбувся після того, як його зусилля щодо конфіскації активів наштовхнулися на масовий опір з боку Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, які стурбовані тим, що євро може постраждати.