Німецька Uniper виграла арбітраж проти “Газпрому” на понад €13 млрд

Німецька компанія Uniper виграла багатомільярдний арбітраж проти свого колишнього постачальника, російського енергогіганта “Газпрому”. Про це повідомляє компанія на своєму сайті.

Uniper була однією з найбільших покупців російського газу в Європі. Компанія була змушена купувати замісні обсяги на спотовому ринку за надзвичайно високими цінами. Суд присудив компанії понад 13 мільярдів євро компенсації за обсяги газу, не поставлені “Газпромом” з середини 2022 року.

Попри те, що з червня 2022 року були поставлені лише обмежені обсяги газу, а з кінця серпня 2022 року взагалі не було постачань, довгострокові контракти на поставку газу між двома компаніями все ще залишалися юридично чинними, а окремі контракти продовжували б діяти до середини 2030-х років, пояснила компанія.

Це рішення є знаковою перемогою для Uniper, яку німецькому уряду довелося рятувати в 2022 році після того, як “Газпром” спочатку скоротив, а потім призупинив постачання газу. Розірвання контрактів усуне основний ризик перед запланованим поверненням Uniper на фондову біржу в наступному році.

Як відомо, наприкінці 2022 року Uniper повідомила про збитки у розмірі €40 млрд. Дії Росії з обмеження постачання газу призвели до того, що енергетична група зазнала одних із найбільших збитків у корпоративній історії.

Uniper заявляла, що для компенсації обсягів газу закуповувала його на спотовому ринку. Зокрема у звʼязку з цим у середині 2022 року там ціни злетіли майже до $4000 за тисячу кубометрів, що вдесятеро вище за поточні котирування. Для покриття сформованих таким чином збитків компанія була націоналізована.

Через двократне падіння продажів газу до Європи збитки «Газпрому» за підсумками 2023 року сягнули 629 млрд руб. ($6,9 млрд) в порівнянні з чистим прибутком в 1,2 трлн руб. ($12,5 млрд) роком раніше.