У ЄС назвали шахрайством дії Газпрому

У Євросоюзі вважають “шахрайським ходом” скорочення Росією постачання газу до Європи, повідомляє в середу, 22 червня, Reuters з посиланням на представника Єврокомісії.

“Незаконне вторгнення Росії в Україну призвело до надзвичайної ситуації в ЄС… Зважаючи на ті дуже шахрайські дії, які ми спостерігаємо з боку адміністрації Путіна щодо того, що Газпром дуже різко знижує потоки, ми вживаємо деяких дуже важливих заходів, але всі ці заходи мають тимчасовий характер”, – сказала вона, маючи на увазі використання вугілля.

“Цілі ЄС на 2030 і 2050 роки залишаються повністю незмінними… хоча ми можемо тимчасово збільшити використання вугілля, довгостроковий напрямок зрозумілий”, – додала Бардрам, яка очолює делегацію Єврокомісії на переговорах щодо клімату в Парижі в 2015 році.

Минулого тижня Газпром скоротив постачання газу по Північному потоку-1 на 60%. Через це ціна газу в Європі перевищила 1 500 доларів за тисячу кубометрів.Також зупинив на тиждень газопровід Турецький потік.

При цьому Газпром може використати вільні потужності української ГТС та газопроводу Ямал-Європа, але не робить це, створюючи газову кризу в Європі.