Європол провів найбільшу в історії операцію проти ботнетів

Європол провів масштабну операцію, спрямовану на боротьбу з ботнетами та шкідливими програмами-вимагачами. Операція під назвою Endgame, що тривала з 27 по 29 травня 2024 року, стала найбільшою в історії боротьби з ботнетами.

Вона була націлена на такі системи як IcedID, SystemBC, Pikabot, Smokeloader, Bumblebee та Trickbot.
Операція охопила 13 країн, включаючи Україну. За даними СБУ, обшуки провели в помешканнях фігурантів на Київщині та Запоріжжі.
За місцем проживання одного з організаторів угруповання, виявили мобільні телефони та комп’ютерну техніку, а також серверне обладнання з доказами злочинних дій.
Паралельно у 8 країнах Євросоюзу та Північної Америки правоохоронці вилучили понад 90 серверів та заблокували понад 1000 доменів, які використовували хакери.

Загалом під час операції було:

арештовано чотири особи (одну у Вірменії та три в Україні)
проведено 16 обшуків (один у Вірменії, один у Нідерландах, три в Португалії та 11 в Україні)
виведено з експлуатації або порушено роботу понад 100 серверів у Болгарії, Канаді, Німеччині, Литві, Нідерландах, Румунії, Швейцарії, Сполученому Королівстві, США та Україні.
понад 2000 доменів перейшли під контроль правоохоронних органів.
Під час розслідування так було встановлено, що один із головних підозрюваних заробив щонайменше €69 млн у криптовалюті, здаючи в оренду сайти злочинної інфраструктури для розгортання програм-вимагачів.

Endgame був ініційований та очолюваний Францією, Німеччиною та Нідерландами за підтримки Євроюсту, Данії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів. Операцію також підтримали Вірменія, Болгарія, Литва, Португалія, Румунія, Швейцарія та Україна, а також низка приватних партнерів.

Європол налагодив обмін даними між залученими країнами, зокрема в режимі реального часу координувались дії між вірменськими, французькими, португальськими та українськими правоохоронцями, дислокованими на місці під час польових дій.

Раніше ВАКС обрав запобіжний захід колишньому голові Фонду державного майна України, який разом зі спільниками протягом 2019–2021 років заволодів понад 500 млн грн, які належали АТ «Одеський припортовий завод» та одного з найбільших у світі виробників титанової сировини АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».