В ЄС ухвалили виділення додаткових €5 млрд на військову допомогу Україні

Засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС 18 березня ухвалило остаточне рішення щодо виділення додаткових €5 млрд на військову підтримку України в рамках Європейського фонду миру. Про це повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба, який взяв участь у засіданні. 

Кулеба закликав європейських партнерів якомога швидше ухвалити всі необхідні рішення для збільшення та прискорення постачання зброї та боєприпасів для українських військових, а також розвитку оборонних індустрій ЄС та України, йдеться у повідомленні пресслужби МЗС.

Він також подякував Чехії за своєчасну ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів для України та усім державам-членам ЄС, які вже зробили свої внески для її втілення.

«Закликаю тих, хто ще міркує над внесками, зробити їх якнайшвидше. Це стосується не лише чеської ініціативи, але й кількох інших подібних ініціатив. Кожен день має значення», – заявив міністр.

Кулеба також наголосив на необхідності посилити санкційний тиск проти держави-агресора, синхронізувати санкції проти Росії та Білорусі й закрити всі лазівки для експорту товарів подвійного призначення до Росії, які вона використовує для виробництва зброї.

Міністр привітав ініціативу президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн щодо використання доходів від заморожених російських активів для закупівлі військового обладнання для України. На його переконання, союзники мають також знайти необхідні правові підстави та політичну волю для використання не лише доходів, а й самих активів.