Велика Британія може позичити Україні заморожені російські активи під гарантію виплати репарацій

Велика Британія може позичити Україні заморожені активи російського Центрального банку за умови, що РФ виплатить репарації Україні після закінчення війни. Про це заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон, передає The Guardian.

Кемерон пропонує використати ці активи як гарантію виплати Росією репарацій. «Є можливість використати щось на кшталт синдикованого кредиту чи облігацій, які фактично використовують заморожені російські активи як гарантію, аби надати ці гроші українцям, знаючи, що ми їх повернемо, коли Росія виплатить репарації», – пояснив він. 

Як зазначило видання, цей план більш радикальний, ніж пропозиції, які обговорювалися в ЄС і передбачають передачу Україні лише прибутків від активів.

Кемерон уперше відкрито та детально говорить про цю пропозицію. Це, ймовірно, підкреслює політичну підтримку, яку план має в США, але не в ЄС, пише видання.

Раніше повідомлялося, що міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер виступив проти позиції міністра фінансів США Джанет Єллен щодо конфіскації заморожених російських активів.

Франція переконана, що в міжнародному праві немає достатніх підстав для цього, і що необхідна подальша робота.