Україна імпортує найбільше зброї серед країн Європи – звіт SIPRI

Україна була найбільшим імпортером зброї у Європі у 2019-2023 роках. Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) порівняв експорт зброї протягом 2019-2023 років з періодом 2014-2018 років та виявив низку кардинальних змін.

Так, щодо експорту лідирують США. За останні п’ять років Штати наростили його на 17%, що привело до збільшення з 34% до 42% їхньої частки у загальному обсязі світового експорту озброєнь.

На друге місце серед експортерів, потіснивши Росію, вийшла Франція. Її експорт збільшився на 47%, а частка у постачаннях зросла до 11%.

Росія у цьому рейтингу перемістилася на третій рядок. За 2019-2023 роки її експорт скоротився на 53%, а частка — на 10%.

Водночас Україна стала найбільшим європейським імпортером зброї та четвертим за величиною у світі після того, як з лютого 2022 року щонайменше 30 держав поставили Україні зброю як військову допомогу.

Загальне зростання військового імпорту сягнуло рекордних 6633%. Основними постачальниками стали США (39%), Німеччина та Польща (14% та 13% відповідно).

База даних SIPRI Arms Transfers Database – загальнодоступний ресурс, який надає інформацію про всі міжнародні постачання основних видів зброї (включно з продажем, даруванням і виробництвом за ліцензією) між державами, міжнародними організаціями та недержавними групами з 1950 року.

Раніше повідомлялося, що ДК «Укроборонпром» та Міжурядова агенція оборонної співпраці (AMOS) при Міноборони Чехії підписали угоду про створення спільного оборонного кластеру, що передбачає передбачає виробництво військової техніки та збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів.