Україна і Чехія створять спільний оборонний кластер

ДК «Укроборонпром» та Міжурядова агенція оборонної співпраці (AMOS) при Міноборони Чехії підписали угоду про створення спільного оборонного кластеру, йдеться у повідомленні оборонного концерну.

Угоду було підписано 9 листопада. Це відбулося завдяки досягнутим минулого тижня домовленостями між президентом України Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Чеської Республіки Петром Фіалою, йдеться у повідомленні.

Створення оборонного кластеру передбачає виробництво військової техніки, збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів (як на наявних потужностях, так і на новостворених у безпечних місцях), розбудову сервісних хабів з обслуговування та ремонту ОВТ, а також співпрацю у сфері високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідних центрів.

Для реалізації цих планів залучатимуть провідні українські та чеські оборонні підприємства, а також міжнародних фінансових донорів.

Vіністр оборони Чехії Яна Чернохова раніше заявила, що експорт військової техніки з Чехії в Україну в цьому році досяг 47 млрд крон (близько $2 млрд). За її словами, чеська держава надала Україні допомогу в розмірі $4,2 млрд, крім того, уряд схвалив надання нового пакету. Яка саме зброя поставлятиметься в Україну в уряді не деталізували з міркувань безпеки. За словами Чернохової, це важка техніка, коротка і довгоствольна зброя та боєприпаси.

Міністр також зазначила, що нинішня ситуація може допомогти повернути чеську оборонну промисловість на ті позиції, які були у збройових компаній у 20 столітті.