Парламент Швейцарії підтримав передачу російських активів Україні

Парламент Швейцарії підтримав передачу заморожених російських активів Україні. У банках країни зберігається понад 8 мільярдів доларів резервів і активів російського центрального банку. Про це повідомляє France24.

За таку пропозицію відав голоси 21 парламентарій, 19 були проти, троє – утрималися. Нижня палата ухвалила проєкт минулого року.

Таким чином, уряду Швейцарії дозволили створити правовий механізм, який передбачає передачу заморожених коштів центрального банку агресора або активів його держкомпаній постраждалим державам.

«Факти справді дуже очевидні. Росія серйозно порушила міжнародне право. Тому вона повинна відшкодувати завдану шкоду», – заявив міністр закордонних справ Ігнаціо Кассіс.

Водночас швейцарські банки дуже критично поставилися до ідеї з конфіскацією. Берн заблокував рух 7,4 млрд франків ($7,8 млрд) у валютних активах, що належать російському центральному банку. Заморожені активи становлять лише частину загальних статків, якими володіють росіяни у Швейцарії: за оцінками Швейцарської асоціації банкірів, йдеться про 150 млрд франків.

Сполучене Королівство готове позичити Україні всі заморожені активи російського Центрального банку у Великій Британії на тій підставі, що Росія все одно буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни.

Водночас міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер виступив проти позиції міністра фінансів США Джанет Єллен щодо конфіскації заморожених російських активів. Франція переконана, що в міжнародному праві немає достатніх підстав для цього, і що необхідна подальша робота.