Блокування кордону. Уряди України та Польщі ведуть перемовини

На кордоні із Польщею рух залишається обмеженим, базові агропродукти неможливо доставляти через українсько-польський кордон. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону, передає «Укрінформ».

Уряди обох країн продовжують перемовини. «Але глобально залишається дуже обмежений рух, і системні базові агропродукти неможливо наразі доставляти через українсько-польський кордон. Вільного руху, на жаль, не відновлено на жодному пункті пропуску», – сказав Висоцький.

За його словами, найскладніша ситуація залишається на пункті пропуску «Ягодин». На другому за важливістю пункті пропуску «Краківець-Корчова» поляки частково обіцяють пропускати критичні вантажі.

Він додав, уряд України веде постійні перемовини з представниками польського уряду і сподівається, що ситуацію зможуть владнати.
Він нагадав, що Україна у вересні 2023 року прийняла рішення запровадити ліцензування експорту пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику до пʼяти країн, в тому числі Польщі. Тому жодну з цих культур до Польщі цього року експортовано не було, лише транзит.

«І цей крок ми готові продовжувати до кінця поточного року. На наступний врожай по цих культурах ми надалі готові проводити ліцензування. Це фактично обмеження експорту продукції до Польщі, щоб не було напруги на внутрішньому ринку Польщі», – пояснив Висоцький.

Як відомо, польські фермери розпочали загальну забастовку, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій та ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками для того, щоб розблокувати кордони.