Україна та Франція підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки

Президент України Володимир Зеленський і президент Франції Емманюель Макрон підписали договір про співпрацю у сфері безпеки. Підписання угоди відбулося в Парижі під час робочого візиту українського президента.

За словами Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону €3 млрд вже в поточному році, чітку й принципову підтримку з боку Парижа повноправного членства України в НАТО, застосування санкцій проти Росії за війну, а також відповідальність політичного керівництва РФ та всіх воєнних злочинців.

Україна і Франція виведуть на новий рівень співпрацю в галузях інформаційної та кібербезпеки, розвідки та контррозвідки, захисту критичної інфраструктури та протидії організованій злочинності. Французька допомога має посилити оборонну спроможність України. Двостороння угода про співробітництво у сфері безпеки буде чинною доти, поки Україна не вступить до НАТО.

Франція планує продовжити підтримку України щодо постачання військової техніки, кооперації оборонної промисловості, навчання, розвідки, допомоги цивільному сектору, наголосив Макрон. Також, за його словами, Франція готова посилити оборонно-промислову та технологічну базу на користь європейської оборони.

Крім того, Макрон підтримав ідею про випуск єврооблігацій для мобілізації оборонної промисловості.

Як відомо, Франція стала третьою країною, з якою Україна підписала безпекову угоду. 

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році.