Сенат США підтримав законопроєкт з допомогою Україні у $60 млрд

байден

Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Про це повідомляє “Європейська правда“.

Законопроєкт отримав 70 голосів сенаторів. Проти проголосували 29 сенаторів. Таким чином законодавці досягли необхідного порогу у понад 60 голосів, щоб відправити закон до Палати представників.

Проєкт розглядають без частини, що стосується найболючішого питання про південний кордон, після того, як початковий проєкт заблокували республіканці. 

Обидві палати Конгресу повинні схвалити документ, перш ніж президент Джо Байдену зможе його підписати.

Законопроєкт включає $61 млрд для України, $14 млрд для Ізраїлю та $4,83 млрд на підтримку партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Тайвань. Він також передбачає гуманітарну допомогу на суму $9,15 млрд цивільному населенню.

Голосування завершило майже тиждень дебатів та чотири місяці суперечок з приводу прохання Байдена про фінансування України.

Як відомо, 6 грудня 2023 року у Сенаті США був заблокований законопроєкт про фінансування на $110,5 млрд. Він не отримав 60 голосів, необхідних для початку дебатів у Сенаті. Республіканці наполягали на своїх вимогах: вжити жорсткіших заходів щодо контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

8 лютого Сенат ухвалив рішення, необхідне для подальшого розгляду законопроєкту про виділення $95 млрд допомоги, але без міграційної реформи.