13-й пакет санкцій ЄС проти Росії не матиме нових заборон на імпорт – Reuters

Європейська комісія не додаватиме нових заборон на імпорт у 13-й пакет санкцій проти Росії. Про це повідомляє агенція Reuters із посиланням на неназваних дипломатів ЄС, обізнаних із остаточним змістом документа.

Єврокомісія та країни-члени ЄС прагнуть оголосити про нові обмежувальні заходи до другої річниці вторгнення Росії в Україну, 24 лютого.

«Будуть сотні списків… юридичних і фізичних осіб. Ніяких гучних назв компаній», – сказав один із дипломатів. Він додав, що пропозиція Єврокомісії, яка може надійти вже цього тижня, також розширить список російських компаній, яким фірми з ЄС не зможуть продавати товари подвійного призначення.

Товари подвійного призначення – це ті предмети, які можуть слугувати як у повсякденному житті, так і на полі бою для створення зброї, наприклад, безпілотників.

Для прийняття нових санкцій країни-члени повинні проголосувати одноголосно.

“ЄС також незабаром ухвалить перший закон, який дозволить зарезервувати непередбачені доходи від 300 мільярдів євро заморожених активів Росії, які здебільшого знаходяться в Європі. ЄС сподівається використати ці доходи для фінансування відновлення України. Сума може сягнути близько 15 мільярдів євро за 4 роки”, – додає видання.

Раніше повідомлялося, що новий пакет санкцій включає набір обмежень для юридичних і фізичних осіб, пов’язаних з повномасштабним вторгненням РФ в Україну у лютому 2022 року, а також довгоочікувану угоду про виділення Києву 50 млрд євро протягом наступних чотирьох років, частина з яких може бути виплачена одразу після укладення угоди.