ЄС готує нові санкції проти РФ і пакет фінпідтримки Україні до річниці вторгнення – FT

ЄС готує нові санкції проти Росії та фінансову підтримку для Києва напередодні других роковин повномасштабного вторгнення РФ.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерела.

Пакет включає 13-й набір обмежень для юридичних і фізичних осіб, пов’язаних з повномасштабним вторгненням РФ в Україну у лютому 2022 року, а також довгоочікувану угоду про виділення Києву 50 млрд євро протягом наступних чотирьох років, частина з яких може бути виплачена одразу після укладення угоди.

Ще 5 млрд євро військової допомоги на рік і рішення передати Україні прибутки, отриманих від заморожених активів Росії, також є частиною загального набору заходів підтримки.

“Це гроші, зброя і санкції”, – сказав один з дипломатів ЄС, який брав участь у переговорах щодо пакету.

Нові санкції ЄС будуть зосереджені на додаванні більшої кількості фізичних та юридичних осіб до списку заморожування активів та заборони на в’їзд, і навряд чи включатимуть заборону на імпорт російського алюмінію, як того вимагали Польща та країни Балтії.

Фінансова допомога у розмірі 50 млрд євро була запропонована минулого року в рамках оновлення бюджету ЄС, який все ще має бути підписаний лідерами країн-членів на зустрічі 1 лютого. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував угоду в грудні, і зараз Європейська комісія готова піти на поступки, щоб залучити його на свій бік, в тому числі надати йому можливість переглянути допомогу в майбутньому.