ЄС готує резервний план для підтримки України на €20 млрд, щоб обійти вето Угорщини – FT

Євросоюз готує резервний план на суму до €20 млрд для України з використанням структури боргу. Про це повідомляє Financial Times.

На початку цього місяця лідерам ЄС не вдалося погодити пропонований чотирирічний пакет допомоги Україні на €50 млрд через вето угорського премʼєра Віктора Орбана.

Чиновники, які брали участь у переговорах, заявили, що одна модель, яка фінансується за рахунок боргу, набула поширення як найбільш практичний спосіб надати підтримку, якщо Орбан не відмовиться від свого вето на запланованому саміті 1 лютого. Ця схема передбачає надання країнами-учасниками гарантій бюджету ЄС, що дозволить Європейській комісії позичити до €20 млрд на ринках капіталу для Києва наступного року, повідомили джерела. Точні умови все ще обговорюються, а остаточна сума буде встановлена відповідно до потреб України, додали вони.

Цей варіант не вимагатиме гарантій з боку всіх 27 країн-членів ЄС, за умови, що до основних учасників увійдуть країни з вищими кредитними рейтингами. Якщо лідери ЄС погодяться з цим планом 1 лютого, МВФ отримає гарантії надання наступного траншу фінансування для України на суму близько $900 млн.

Інший резервний варіант, що розглядається, передбачає продовження використаної цього року структури фінансування, в межах якої ЄС надав Україні дешеві кредити на суму €18 млрд, на строк від кількох місяців до року. Цей варіант вимагатиме згоди більшості країн.
Але чиновники наголошують, що все ж кращим варіантом є схвалення незміненого пакету допомоги на €50 млрд, вперше запропонованого у червні, але заблокованого Угорщиною.

Незалежно від обраної моделі, ЄС пообіцяв Україні надати фінансування не пізніше березня.

Раніше повідомлялося, що країни-члени ЄС можуть позбавити Угорщину права голосу, щоб погодити пакет допомоги Україні на €50 млрд.