Члени ЄС можуть позбавити Угорщину права голосу, щоб надати Україні допомогу на €50 млрд – FT

Країни-члени ЄС можуть позбавити Угорщину права голосу, щоб погодити пакет допомоги Україні на €50 млрд. Про це пише Financial Times із посиланням на європейських дипломатів.

Брюссель може застосувати статтю 7 договору про ЄС 2007 року, яка дає змогу позбавляти країну права голосу у звʼязку з порушенням європейського законодавства. Цей процес може заблокувати будь-який інший член Євросоюзу, але після нещодавніх виборів у Польщі в ЄС «не лишилося гарантованого захисника» Угорщини, зазначило видання.

Водночас деякі представники ЄС насторожено ставляться до цієї ідеї. Вони хочуть продемонструвати премʼєру Угорщини Віктору Орбану «справжню ціну» ізоляції країни всередині ЄС, щоб змусити змінити свою думку щодо України. Якщо цей план не спрацює, то 26 країн ЄС можуть укласти погодити допомогу Україні без участі Угорщини, але це займе більше часу і стане лише тимчасовим рішенням, пише FT.

«Можливо, Угорщина створить більше проблем. Можливо, Угорщина змусить нас використовувати інші кошти. Але, зрештою, Угорщина не зможе перешкодити нам забезпечити Україну коштами», – наголосив один із співрозмовників.

Як відомо, 14 грудня Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України до ЄС.

15 грудня Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.