Хакери з РФ взяли на себе відповідальність за атаку на «Київстар»

Відповідальність за хакерську атаку інфраструктуру мобільного оператора “Київстар” взяли на себе кіберзлочинці з російського угруповання “Солнцепек”. Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Сьогодні хакерське угрупування «Солнцепек» опублікувало заяву, що бере на себе відповідальність за кібератаку. Причиною атаки стало те, що компанія допомагає Збройним силам України боротися з російськими окупантами.

“Ми знищили 10 тисяч комп’ютерів, більше 4 тисяч серверів, всі системи хмарного зберігання даних і резервного копіювання. Ми атакували “Київстар”, тому що компанія забезпечує зв’язком ЗСУ, а також державні органи і силові структури України. Іншим конторам, які допомагають ЗСУ, приготуватися!” – йдеться у повідомленні хакерів.

За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету, заявила пресслужба СБУ.

Як відомо, 12 грудня, абоненти «Київстар» з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет через масштабний збій. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атак

Президент «Київстару» Олександр Комаров повідомив, що кібератака була дуже потужною. За його словами, відбулося «проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування». Основна мета атаки – максимальне руйнування інтелектуальної інфраструктури оператора, зазначив очільник компанії.

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар».