СБУ відкрила кримінальну справу за фактом кібератаки на «Київстар»

Служба безпеки України (СБУ) відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на одного із національних операторів мобільного зв’язку «Київстар». Про це йдеться у повідомленні відомства.

Одна із версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ – за цією хакерською атакою можуть стояти російські спецслужби.

Провадження відкрите за вісьмома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема це: ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж); ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут); ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ст. 111 (державна зрада); ст. 113 (диверсія); ст. 437 (планування, підготовка, розвʼязування та ведення агресивної війни); ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни); ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Зранку, 12 грудня, абоненти мобільного оператора «Київстар» з усієї України не можуть скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет через масштабний збій. Через збій також не працює нацроумінг. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака. Терміни відновлення сервісів «Київстару» після масштабного збою поки що остаточно не зрозумілі.