Блокада кордону. «Укрзалізниця» відправила до Польщі першу партію фур, які застрягли на кордоні

«Укрзалізниця» відправила до Польщі перший контрейлерний поїзд з вантажівками, які змушені були чекати на кордоні через блокаду з боку польських перевізників, повідомила пресслужба компанії.

У складі першого поїзда – 23 платформи, на які завантажили 13 тягачів з напівпричепами. Аналогічні рейси будуть організовані й у зворотному напрямку. Зі станції Славкув фури прямують до місця призначення вже автошляхом.

Тим часом бізнес-асоціації Бельгії, Австрії, Нідерландів та Італії виступили з відкритим листом, у якому закликали компанії ЄС не подовжувати та не укладати нові транспортні контракти з польськими перевізниками, поки вони не розблокують українсько-польський кордон. Відкритий лист про бойкот польських транспортних компаній датований 6 грудня і підписаний Бізнес-клубом Бельгія-Україна, Українсько-австрійською асоціацією, Нідерландсько-українською торговою палатою та Українською торгово-промисловою палатою Італії.

Перерахувавши вимоги польських перевізників, автори листа вважають, що бойкот компаніями Західної Європи польських транспортних компаній може «швидко припинити» блокаду кордону.

«Західноєвропейський ринок для цих транспортних компаній набагато важливіший за український транспортний ринок. У нас немає проблем із діями профспілок, і польські транспортні профспілки можуть проводити їх усередині Польщі, не зачіпаючи країну, яка також веде за нас важку битву», – наголошують підписанти.

Як відомо, з 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.