Польські фермери та перевізники планують блокувати пункт пропуску на кордоні з Україною до 3 січня

Польські фермери, які приєдналися до блокади перевізників на кордоні з Україною, планують продовжити свій протест до 3 січня. Про це пише видання Wiadomosci Rolnicze Polska.

Перекриття останнього доступного для проїзду вантажівок пункту пропуску між країнами – «Медика – Шегині» – означає, що торгівля з Польщею автотранспортом повністю заблокована.

23 листопада польські перевізники перекрили останній доступний для проїзду вантажівок пункт пропуску між країнами «Медика – Шегині». Блокада може тривати до 1 лютого 2024-го.

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону.

Найважливіша вимога протестувальників – повернути дозвільну систему для українських перевізників, що юридично зробити до червня неможливо.

Блокада загрожує Україні дефіцитом на імпортні товари та вже вплинула на внутрішній ринок. Зокрема, вже зафіксовано дефіцит та зростання на 30% цін на скраплений газ, волонтери не можуть ввозити необхідне для фронту, бізнес вивозити експорт.