Німеччина не підтримала план ЄС щодо конфіскації російських активів – Financial Times

Німеччина вважає недостатньо юридично опрацьованою ідею Європейської комісії спрямувати заморожені активи російського центробанку для відновлення України.

Про це пише газета Financial Times з посиланням на високопосадовців німецького уряду. Вони вважають, що Брюссель не отримає достатню підтримку через надто високі юридичні ризики.

Чиновники заявили, що Росії «доведеться заплатити за шкоду, яку вона завдала Україні». Водночас за їх словами, уряд Німеччини робить все можливе, щоб знайти та заморозити активи підсанкційних російських громадян та компаній.

За словами одного зі співрозмовників, пропозиція використати російські кошти для відновлення України порушила «складні фінансові та юридичні питання».

Ще один німецький чиновник порівняв план Брюсселю з «відкриттям банки з хробаками». За його словами, якщо Брюссель візьме гроші російського центробанку або прибутки від вкладення коштів, це створить прецедент – відкриває шлях для стягнення Польщею репарацій з Німеччини за шкоду під час Другої світової війни.

Як відомо, ЄС розглядає можливість передачі заблокованих російських активів на відновлення України. Проте в Брюсселі поки що не бачать «надійного юридичного шляху», що дозволяє конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн минулого тижня повідомила, що Брюссель до літніх канікул підготує юридичну пропозицію щодо передачі заморожених активів Києву.