ЄС вивчає можливість надання Україні прибутку від заморожених російських активів на €196,6 млрд – FT

Офіційні особи держав-членів та Європейської комісії обговорили майбутнє відсотків, що генеруються російськими активами, які зберігаються в Euroclear, найбільшій у світі розрахунковій палаті, пише Financial Times із посиланням на джерела.

Йдеться про активи на майже €200 млрд. Це не призведе до експропріації самих активів, але означатиме посилення фінансового тиску Заходу на Росію.

Санкції заморозили €196,6 млрд російських активів у Euroclear, за даними уряду Бельгії, з яких €180 млрд – активи російського Центрального банку. Активи генерують гроші за рахунок купонів і погашень, які застрягли терміном до року. Ці гроші реінвестує Euroclear, і чиновники ЄС зацікавлені, щоб саме прибуток, отриманий від реінвестування, був переказаний в Україну.

У першому кварталі цього року Euroclear повідомила про виплату відсотків у розмірі €734 млн на залишки коштів від активів, що перебувають під санкціями проти РФ.

За даними джерел, «фінансові установи не знають, що робити з цими грошима», і що варіант спрямування прибутку на допомогу Україні видається «багатообіцяючим».

ЄС також розглядає можливість активного управління прибутком для більшої кількості грошей. Це можна зробити через механізм управління активами або через саму Euroclear, яка інвестуватиме активи відповідно до інструкцій.

Як відомо, збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.