Олігарх-утікач вже більше восьми років фінансує війну проти України, але досі не під санкціями

Мухтар Аблязов, який викрав з БТА мільярди євро, втік з Казахстану ще у 2009 році. Він є фігурантом численних кримінальних проваджень, його звинувачують у фінансових махінаціях та розкраданні грошей, що вже встановлено судами України, США, Великої Британії, Казахстану та інших країн.

Як раніше повідомляла відома юридична фірма «Ілляшев та Партнери», яка представляє інтереси  банку, загальна сума збитку від дій Мухтара Аблязова оцінюється у 12 млрд доларів США. Для організації розкрадання та відмивання вкрадених з БТА коштів “аблязівці” використали понад 1 тис. спеціально створених офшорних компаній. Англійський суд визнав Аблязова шахраєм та засудив його до 22 місяців в’язниці.

При цьому Аблязову вдається уникати накладення українських санкцій та продовжувати безперешкодно фінансувати фундацію «Відкритий Діалог», яка є однією з розгалужених мереж російського впливу в Україні, Польщі та Молдові.

За гроші Аблязова фундація лобіює його інтереси в ЗМІ, громадянському суспільстві, а також у коридорах політичних установ європейських столиць, у тому числі допомагає Аблязову уникнути екстрадиції до України.

Цікаво, що дата створення фундації збігається з початком проблем Аблязова із законом. Фундацію заснувала у 2009 році громадянка України та російської федерації Людмила Козловська (дивись тут посилання на її «резюме» на «Миротворці»).

У сусідній Молдові діяльністю фундації правоохоронці зацікавились ще у 2018 році. Там з’ясували, що одним із її спонсорів є Лейла Храпунова, син якої одружений на дочці Аблязова – Мадіні. Сам Аблязов також є спонсором фундації. Слідчий комітет парламенту Молдови з’ясував, що фундація та її керівник Козловська мають зв’язки з агентами російських спецслужб та є залежними від них.

Фундація, яка фінансується Аблязовим вже більше десяти років, використовується російськими спецслужбами в прямій та гібридній війні, розпочатій російською федерацією проти держав, яких вона вважає противниками своїх геополітичних інтересів у Східній Європі: України, Польщі, Республіки Молдова. Організація робить все для погіршення міжнародного іміджу України, погіршення відносин із західними партнерами, розпалює ворожнечу, підриває нашу безпеку та конституційний лад.

Окрім Аблязова фундація «Відкритий Діалог» контролюється також громадянами російської федерації, які тісно пов’язані з російською армією, мають численні військові контракти. ЇЇ спонсори та керівництво мають російські паспорти, регулярно відвідують Москву, зустрічаються з російськими високопосадовцями, є власниками бізнесу в окупованому Криму. Вони співпрацюють з підприємствами, що будують російські підводні човни, сприяють торгівлі землею Криму, анексованого російською федерацією.

У Молдові парламентарі з’ясували, що Козловська та фундація фінансуються з доходів, отриманих від операцій з військовими підприємствами російської федерації, які потрапили під міжнародні санкції (у тому числі ЄС та США), через забезпечення військовою технікою держав, які беруть участь у регіональних конфліктах та відмивання коштів.

Не дивно, що Козловській заборонили в’їзд до ЄС. В 2018 році її затримали в аеропорту Брюсселя після перевірки паспорта. Агентство внутрішньої безпеки Польщі визнало Козловську загрозою для нацбезпеки через діяльність її організації.

СБУ також підозрювала Козловську у державній зраді. СБУ розглядала її дії через призму ч.1 ст.109 (повалення конституційного ладу); ч. 2 ст.110 (сепаратизм); ч. 1 ст.111 (державна зрада); ч.3 ст.190 (шахрайство в великому розмірі). При цьому діяльність її спонсора та керівника – Аблязова – тоді залишилась без уваги, а сам він, на відміну від тих, кого фінансує та з ким співпрацює, досі навіть не під українськими санкціями.

Родина Козловської контролює цілий ряд компаній в окупованому країною-агресором місті Севастополь та сплачує податки до її бюджету. Родинний бізнес Козловської поставляє товари на виконання оборонних замовлень росії.

Так, стосовно Заводу суднової світлотехніки «Маяк», який належить родині Козловської, застосовано санкції згідно Указу Президента України та рішення РНБО. Згідно зі звітом, поданим проектом «Російська п’ята колона в Польщі» до Європарламенту, на який посилається Слідчий комітет молдавського парламенту, завод суднової світлотехніки «Маяк» знаходиться під контролем федеральної служби безпеки рф, будучи постачальником спеціального обладнання для російських атомних підводних човнів.

Чоловік Козловської – громадянин Польщі Бартош Крамек, є спонсором та членом правління фундації. У 2021 році Крамек був заарештований у Польщі в рамках розслідування сумнівного походження та легалізації коштів, отриманих його компанією та фундацією. У тому ж році Крамека та інших його спільників було затримано польськими прикордонниками, коли вони зруйнували загородження на кордоні з Білоруссю, щоб спровоковані білоруською владою біженці могли потрапити до Польщі. Його звинувачують у спробі держперевороту.

Фактично Аблязов вже більше восьми років фінансує осіб, які сприяють гібридній війні російської федерації проти України та її союзників, пов’язані з виконанням оборонних замовлень країни-агресора та юридичних осіб, які знаходяться під санкціями в Україні, хоча проти самого Аблязова санкції в Україні чомусь досі не введені.

Раніше стало відомо, що Мухтар Аблязов веде бізнес в Україні з російським політиком Олександром Шишкіним, який голосував “за” прийняття постанови “Про використання збройних сил російської федерації на території України”, чим сприяв введенню військ рф на територію суверенної держави та розв’язанню війни.