Рада ЄС досягла згоди щодо восьмого пакета санкцій проти Росії

Країни Європейського Союзу домовилися щодо восьмого пакета санкцій проти Росії, повідомила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Я вітаю сьогоднішню згоду держав-членів щодо восьмого пакета санкцій. Ми діяли швидко й рішуче. Ми ніколи не приймемо ні фіктивні путінські референдуми, ні будь-яку анексію України. Ми сповнені рішучості продовжувати змушувати Кремль платити», — написала фон дер Ляєн.

Наразі запущено письмову процедуру ухвалення, а санкції набувають чинності після публікації в офіційному віснику ЄС.

Пакет санкцій передбачатиме заборону морського транспортування російської нафти до третіх країн за цінами, що перевищують верхню межу ціни на нафту, та заборону на повʼязані з цим послуги. Також йдеться про розширення режиму санкцій на Херсон і Запоріжжя, нові критерії обходу санкцій і нові списки.

Пакет містить заборону надання ІТ, інженерних та юридичних послуг російським структурам, подальшу заборону на експорт технологій.
Окрім цього передбачена розширена заборона на імпорт з РФ товарів: металопродукції, деревної маси, паперу, машин і приладів, хімікатів, пластику, сигарет тощо.

Як відомо, восьмий пакет санкцій проти Росії запропонувала президентка Єврокомісії фон дер Ляєн після того, як російський президент Путін погрожував застосувати ядерну зброю та мобілізував сотні тисяч резервістів.