Росія атакувала українську енергетику понад 1000 разів за два роки

оружие

З жовтня 2022 по вересень 2024 року росія здійснила 1024 атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури України. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко під час міжнародної конференції високого рівня “Об’єднані заради справедливості”.

“Немає жодного місця, жодного регіону, жодного виду енергетичної інфраструктури, яку б не вразили під час цих атак. Загальні втрати наших потужностей внаслідок атак цього року, які почалися 22 березня, перевищують 9 ГВт. Окуповано 18 ГВт генерації, включно з ГЕС, ТЕС та найбільшою в Європі атомною електростанцією – Запорізькою АЕС”, – наголосив міністр.

Він додав, що обстріл безпосередньо вплинув на 12 регіонів України, і знадобилося приблизно 13 днів, щоб повністю відновити електропостачання.

Міністр наголосив, що такими атаками Росія хоче завдати безпосередньої шкоди цивільному населенню України, що є порушенням міжнародного права та Статуту ООН. Атакуючи підстанції, що є ключовими для роботи АЕС, Росія підриває основні принципи ядерної безпеки.

Як відомо, через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.