Росія програла справу ЄС щодо розблокування санкційних 70 мільярдів євро

Суд ЄС відмовився зняти санкції з російського Національного розрахункового депозитарію (НРД), сума його заморожених активів близька до 70 млрд євро. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на рішення суду.

Європейський суд відхилив апеляцію російського депозитарію щодо скасування санкцій ЄС, накладених у 2022 році. Сума активів НРД, заморожених у бельгійському депозитарії Euroclear, становить близько 70 млрд євро.

Ці активи не використовуються для отримання наддоходів, які передаються Україні як фінансова підтримка. 

Сума заморожених російських активів у Euroclear, які включають заморожені активи Банку Росії, оцінюється в 173 млрд євро. Скільки саме пов’язано із НРД, представник Euroclear коментувати відмовився.

Санкції були запроваджені через роль НРД у фінансуванні російського вторгнення в Україну. 

За версією суду, НРД не зміг довести, що ЄС помилково вважає його системно значущим інститутом, який відіграє суттєву роль у російській фінансовій системі.

Зазначається, що рішення може бути оскаржене у вищій інстанції.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз підготував законодавство, згідно з яким Україна почне отримувати прибутки від заморожених російських активів.

Законопроєкт передбачає запровадження податку на прибуток від заморожених російських активів та використання цих отриманих грошей для постачання зброї Україні та стимулювання оборонної промисловості країни. Йдеться про близько 3 млрд євро на рік.