ВАКС конфіскував активи російського олігарха на понад ₴2 мільярди

Вищий антикорупційний суд конфіскував активи російського олігарха Алішера Усманова та його бізнес-партнерів на суму в понад 2 мільярди гривень. Про це повідомила заступниця міністра юстиції Інна Богатих на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, ВАКС конфіскував залізорудну продукцію обсягом понад 165 000 т (орієнтовна вартість – понад 2 млрд грн) та 100% статутного капіталу ТОВ «Петер-Сервіс Україна» – IT-компанії, яку раніше контролював наближений до Кремля олігарх.

Богатих уточнила, що рішення ВАКС ще не набрало чинності і на нього може бути подана апеляція.

Як відомо, Алішер Усманов – російський мільярдер, який посідає восьме місце із статками у $14,4 млрд. Йому належить медіаресурс «Коммерсантъ». Усманов також є засновником групи USM та спільно зі Андрієм Скочем, Володимиром Скочем, Варварою Скоч та Володимиром Стершинським здійснюють свою діяльність у стратегічних для економіки РФ галузях – металургії та гірничодобувній, телекомунікаційному секторі та сфері цифрових технологій («Металоінвест», «Мегафон»).

Усманов перебуває під санкціями США, Великої Британії, ЄС та України. Він шостий у Росії за статками, які впали з $21,6 млрд до $18,9 млрд після запровадження санкцій.

У грудні 2022 року в Україні арештували майно Усманова майже на 2 млрд грн. СБУ спільно з БЕБ виявили підпільні склади РФ, де зберігалося понад 160 000 т української залізної руди, яку намагалися вивезти до Росії. У лютому 2023 року це майно передали АРМА.