Apple вчергове загрожує великий штраф в ЄС

Європейський Союз вимагатиме від американської Apple відкрити операційну систему iPhone та iPad для конкуруючих технологій, інакше компанія ризикує зіткнутися зі значними штрафами. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Apple – найбільша технологічна корпорація у світі з капіталізацією у понад $3 трлн. У 2024-му вона вперше стала лідером із постачання смартфонів, обігнавши Samsung.

Європейські регулятори вважають, що відповідно до закону «Про цифрові ринки» (DMA), Apple зобовʼязана дотримуватися суворих нових правил: операційні системи повинні бути повністю сумісними з іншими технологіями. Таким чином ЄС спробує змусити Apple переробити свої сервіси, щоб дозволити іншим компаніям отримати доступ до операційної системи iPhone та iPad. 

Одна з цілей DMA полягає в тому, щоб інші розробники могли отримати доступ до ключових функцій iPhone, як-от голосові команди Siri та його платіжний чип.

ЄС може ухвалити рішення про початок офіційного розслідування, якщо Apple не дотримуватиметься вимог DMA, що в кінцевому підсумку може призвести до великих штрафів у розмірі до 10% від світового річного обороту.

Раніше повідомлялось, що акції Apple досягли найвищої ціни за всю історію – 229 доларів, що збільшило капіталізацію техногіганта до понад 3,5 трильйона доларів – найвищого значення, якого будь-коли досягала будь-яка компанія.