Європейські фонди подвоїли інвестиції в акції оборонних компаній на тлі війни в Україні

З моменту вторгнення росії в Україну інвестиції європейських фондів сталого розвитку в оборонні компанії зросли більш ніж удвічі, що пов’язано з вимогами політиків щодо зміцнення оборонно-промислової бази. Про це пише Financial Times.

Близько третини фондів у Європі та Великій Британії, орієнтованих на ESG, вклали в цей сектор 7,7 млрд євро проти з 3,2 млрд євро в І кварталі 2022 року, згідно з даними Morningstar Direct для Financial Times.

Зростання частково пов’язане з підвищенням цін на акції оборонних компаній після нападу москви на Україну у 2022 році. Однак багато інвесторів також погодилися з аргументом урядів, що підтримка оборонних виробників несе позитивний соціальний ефект, а не лише ризики.

Дискусії зосереджені на тому, чи можуть оборонні компанії вважатися інвестиціями з погляду ESG. Інвестиції в суперечливу зброю, як-от касетні бомби, заборонені, але оборона може розглядатися як стійкий сектор. Morningstar зазначає, що кількість європейських ESG-фондів із понад 5% акцій оборонних компаній зросла з 22 до 66 за останні два роки.

Загальна вартість активів фондів у цьому секторі залишається невеликою – менш ніж 1% від загальних 1,5 трлн євро активів, але сектор стає дедалі привабливішим для інвесторів, особливо після початку війни в Україні. Індекс оборонної промисловості MSCI Europe зріс в 1,8 рази з початку 2022 року, а інвестиції в оборонні фонди зросли з $5,8 до $17,6 млрд у липні 2024 року, за даними LSEG Lipper.

У США інвестиції ESG-фондів в оборонний сектор також зросли – до 1,2 млрд євро у ІІ кварталі 2024 року. Політики продовжують закликати інвесторів підтримувати оборонну галузь, зокрема, лейбористський уряд Великої Британії планує впровадити закон для регулювання оцінки ESG компаній.

Хоча галузь стикається з викликами, такими, як студентські протести проти інвестицій у компанії, пов’язані з конфліктами, інтерес до оборонних акцій зростає, оскільки інвестори переосмислюють свої стратегії з урахуванням поточних геополітичних реалій.

Раніше повідомлялося, що найбільші 15 оборонних компаній світу очікують подвоєння потоку замовлень до кінця 2026 року, до 52 млрд доларів  через зростання геополітичної напруженості.