Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги: ППО, дрони і боєприпаси

Німецький уряд підтвердив передачу Україні нового пакету військової допомоги, до якого увійшли додаткова система ППО Iris-T SLS, снаряди калібру 155-м, надводні та розвідувальні дрони, йдеться у повідомленні Бундесверу.

Згідно з повідомленням, до пакету увійшли одна система ППО IRIS-T SLS, 14 000 снарядів калібру 155-мм (із запасів Бундесверу та промисловості), 10 безпілотних надводних дронів і 26 розвідувальних безпілотників VECTOR із запасними частинами.

Також Україна отримала шість високомобільних інженерних екскаваторів і броньовану ремонтно-евакуаційну машину Bergepanzer 2 із запасними частинами.

Для ЗСУ були передані 55 000 аптечок першої допомоги, 700 штурмових гвинтівок MK 556, 10 високоточних гвинтівок HLR 338 з боєзапасом 240 000 патронів, 50 гвинтівок CR 308.

Німецький уряд зазначає, що з початку вторгнення Росії 24 лютого 2022 року Німеччина надала Україні допомоги із запасів Федеральних збройних сил на суму близько €5,2 млрд. Крім того, понад 10 000 українських солдатів пройшли військову підготовку в Німеччині. Витрати на цю підготовку зараз становлять близько €282 млн. Додаткові витрати повʼязані з лікуванням поранених українських захисників.

Німеччина займає друге після США місце за обсягом військової допомоги, що надається Україні. Раніше Володимир Зеленський просив союзників надати додаткові батареї Patriot вартістю $1 млрд та інші системи ППО на тлі масованих обстрілів Росією енергообʼєктів.

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Так, в угоді зафіксовано, що у 2024 році Німеччина надасть кошти на військову допомогу Україні на загальну суму понад €7 млрд, що значно посилить українську армію. ФРН продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом усього строку дії документа.

Наприкінці травня уряд Німеччини дав дозвіл Україні використовувати зброю, що поставляється ФРН, для завдання ударів по цілях на території Росії.