США пригрозили Туреччині санкціями через експорт військової продукції до Росії

Вашингтон попередив Анкару про наслідки, якщо країна не скоротить експорт до Росії техніки США, яка має життєво важливе значення для військової машини Москви, пише Financial Times. США очікують активніших дій від Туреччини щодо обмеження цієї торгівлі.

Поки західні партнери вводили масштабні санкції проти Росії після повномасштабного вторгнення в Україну, Туреччина уникала обмежень і збільшила торгівлю з РФ.

Помічник міністра торгівлі США Метью Аксельрод нещодавно зустрівся з турецькими чиновниками та керівниками в Анкарі та Стамбулі в межах зусиль щодо припинення незаконної торгівлі.
Його послання полягало в тому, що Туреччина повинна старанніше працювати над обмеженням торгівлі американськими чипами та іншими деталями, які мають вирішальне значення для війни РФ в Україні.

«Туреччина потрібна нам для допомоги у припиненні незаконного потоку американських технологій до Росії, – сказав Аксельрод Financial Times. – Нам потрібно побачити прогрес, причому швидкий, з боку турецької влади та промисловості, інакше ми не матимемо іншого вибору, окрім як застосувати санкції до тих, хто обходить наш експортний контроль».

США особливо стурбовані тим, що Туреччина стала ключовим вузлом, через який західна електроніка, зокрема процесори, карти памʼяті та підсилювачі, потрапляє в російські ракети і безпілотники, порушуючи експортний контроль.

Аксельрод повідомив турецькому уряду, що ця торгівля є «невідкладною проблемою», і закликав Анкару «прийняти і забезпечити дотримання заборони на перевалку контрольованих США товарів до Росії». Він додав, що Москва «намагається використати торговельну політику Туреччини» для доступу до американських деталей.

Міністерство торгівлі США вже додало 18 турецьких компаній у свій чорний список через цю торгівлю, і їх може побільшати в майбутньому, «якщо і далі не буде прогресу».

США, ЄС, Велика Британія та Японія обʼєдналися, щоб націлитися на торгівлю приблизно 50 категоріями продукції військового призначення, яку союзники вважають пріоритетною для війни Росії в Україні.

Як відомо, Туреччина є другим за величиною у світі джерелом після Китаю високопріоритетних товарів американського походження, що відправляються до Росії, за словами представника міністерства торгівлі.

Міністерство фінансів США ввело окремі санкції проти низки турецьких компаній, які, ймовірно, забезпечують російський військово-промисловий комплекс.

Експорт із Туреччини високопріоритетних військових товарів, що відправляються до Росії або ймовірним посередникам Москви, таким як Азербайджан і Казахстан, різко зріс з початку війни. Згідно з розрахунками FT, заснованими на даних турецької митниці, за перші шість місяців цього року він становив $85 млн, що значно перевищує $27 млн ​​за той самий період 2022 року.