Китай посилив контроль за експортом БПЛА

Китай ухвалив рішення заборонити експорт усіх цивільних безпілотників, які можуть використовуватися у військових цілях, повідомило AP. Нові правила набудуть чинності 1 вересня.

США та союзники неодноразово критикували Пекін за постачання Росії компонентів, які можуть використовуватися для виробництва озброєнь.

Рішення ухвалене для запобігання використанню безпілотників у «розповсюдженні зброї масового знищення», йдеться у повідомленні Міністерства торгівлі Китаю від 31 липня.

До списку експортного контролю також будуть включені інфрачервоні лазери для виявлення цілей і високоточне інерційне вимірювальне обладнання, зазначається у повідомленні.

Як зазначає Bloomberg, уряд Китаю запровадив цю директиву через кілька днів після того, як міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вперше від початку повномасштабної війни відвідав Пекін. 

Рік тому Китай уже запровадив деякі обмеження на продаж дронів, двигунів та інфрачервоного обладнання для них. Тепер заборона поширилася на всі безпілотники, які можуть бути використані для військових і терористичних цілей, йдеться в заяві Мінторгу.

Як відомо, після повномасштабного вторгнення Китай став основним торговим партнером Росії.

У травні під американські санкції потрапили 20 компаній, зареєстрованих у Китаї й Гонконгу. Ці підприємства, згідно з заявою США, експортували до РФ товари для створення безпілотників, а також допомагали Москві обходити західні санкції для отримання мікроелектроніки та інших технологій.