Мінфін США зобов’язав фінустанови повідомити про наявність активів Росії

Американські фінансові установи до 2 серпня 2024 року повинні повідомити Мінфін США про володіння російськими державними активами. Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів США.

В рамках реалізації “Закону про РЕПО для українців”, Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США оприлюднило нові вимоги до звітності фінансових установ, які володіють російськими суверенними активами.

“Усі фінансові установи, в яких знаходяться російські суверенні активи, і які знають або повинні знати про такі активи, повинні повідомити про них OFAC не пізніше 2 серпня 2024 року або протягом 10 днів з моменту виявлення таких активів”, – йдеться у повідомленні.

«Конгрес зробив важливий крок, ухваливши Закон про РЕПО для українців, щоб розблокувати вартість заморожених російських суверенних активів для підтримки подальшої стійкості та відновлення України. Сполучені Штати продовжуватимуть працювати з іноземними партнерами, включаючи G7, для надання підтримки Україні», – сказав виконувач обов’язків генерального радника казначейства Аддар Леві.

Як відомо, Конгрес США ухвалив закон, який вимагає, щоб усі заморожені російські суверенні активи залишалися замороженими доти, доки війна Росії проти України не припиниться і Росія не виплатить Україні повну компенсацію або не візьме участь у міжнародному механізмі, який це зробить.

Західні партнери України заморозили приблизно $300 млрд російських активів. Лише близько $7 млрд перебувають у США, а більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear. 

Україна може отримати допомоги на близько €3 млрд на рік коштом відсотків від цих активів. План ЄС передбачає, що гроші надходитимуть до фонду допомоги Україні й використовуватимуться для фінансування потреб оборони.

Близько $280 млрд активів було заморожено країнами «Великої сімки» після вторгнення Росії до України у 2022 році, причому понад дві третини з них перебувають у ЄС. Європейська рада вже цього літа направить в Україну перші кошти з непередбачених доходів від заморожених російських активів у Європі.