Німеччина планує скоротити допомогу Україні вдвічі у 2025 році – Reuters

У2025 році Німеччина виділить на військову допомогу Україні €4 млрд, що вдвічі менше, ніж у 2024-му. Про це пише Reuters з посиланням на урядовий проєкт бюджету. 

Німеччина з початку повномасштабного вторгнення – один з найбільших донорів України. Загалом з початку великої війни Київ отримав від Берліна €32 млрд всебічної допомоги.

З початку вторгнення РФ в Україну канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про «Zeitenwende» («історичний поворотний момент»), що передбачає створення спецфонду у розмірі €100 млрд для модернізації армії та досягнення контрольного показника НАТО з витрат на оборону, еквівалентного 2% від ВВП.

Бюджет на 2025 рік містить середньострокове фінансове планування до 2028 року, коли має закінчитися спеціальний фонд збройних сил, необхідний для досягнення мінімальних цілей витрат НАТО.

У 2028 році в регулярному бюджеті очікується дефіцит у €39 млрд, а для досягнення мети НАТО без спецфонду буде потрібно €28 млрд, повідомили співрозмовники агентства в міністерстві фінансів. За їхніми даними, у 2026 та 2027 роках буде дефіцит фінансування у розмірі €13 млрд.

У середу уряд Німеччини має нарешті затвердити бюджет на 2025 рік – після тривалих переговорів, що стали непростим випробуванням для “світлофорної коаліції” в умовах необхідності не збільшувати держборг понад встановлені межі.

Міністр фінансів Крістіан Лінднер наполягав, що витрати потрібно обмежити після вищих видатків під час пандемії коронавірусу та енергетичної кризи. 

У проєкті нібито передбачено удвічі менші кошти на військову допомогу Україні – закладають 4 млрд євро замість 8 млрд євро у 2024 році.  

Раніше канцлер Шольц закликав країни ЄС надати більше підтримки Україні у 2024 році. Німеччина, яка є найбільшим донором України після США, продовжить надавати військову допомогу «стільки, скільки буде потрібно», наголошував він. Але, за словами Шольца, одного лише внеску Німеччини недостатньо.