Українська економіка у першому кварталі вийшла майже на 82% довоєнного рівня

Реальний ВВП України за підсумками першого кварталу 2024 року зріс на 6,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це свідчать оперативні дані Державної служби статистики.

Роком раніше, за підсумком першого кварталу 2023 року, для реального ВВП ще спостерігалося зменшення, яке становило 10,3% у річному вимірі.

Згідно із попередньою оцінкою, у січні-березні реальний ВВП збільшився порівняно з попереднім кварталом на 1,2% (з урахуванням сезонного фактору), порівняно з першим кварталом 2023 року – на 6,5%.

Згідно з останнім прогнозом НБУ, у першому кварталі 2024-го очікувалося збільшення на 3,1% у річному вимірі. Раніше Мінекономіки оцінювало зростання ВВП у січні–березні на рівні 4,5%. У березні цього року порівняно з 2023-м, за оцінкою відомства, майже всі агреговані види економічної діяльності сформували позитивний внесок до загального обсягу ВВП.
Контекст

Уряд України очікує, що цього року економіка продовжить відновлення – на 4,5-4,6%. Проте через ракетні обстріли, в першу чергу української енергетичної інфраструктури, цей показник може погіршитися.

У макропрогнозі на 2024 рік НБУ погіршив зростання ВВП з 3,6% до 3%. Проблемою для зростання економіки цьогоріч будуть стримані бюджетні видатки на початку року, блокування західного кордону та руйнування об’єктів енергетики. Натомість на користь зростання ВВП виступатимуть стабільна робота морського коридору, сприятлива погода та збільшення внутрішнього попиту, зазначає Нацбанк.