Прокуратура США запропонувала порушити кримінальну справу проти Boeing

Прокурори США рекомендують високопоставленим чиновникам Міністерства юстиції порушити кримінальні справи проти Boeing після того, як зʼясувалося, що компанія порушила мирову угоду, повʼязану з двома авіакатастрофами. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

Мін’юст США має вирішити чи висувати нові звинувачення до 7 липня. Компанія вже більше пʼяти років страждає від проблем з літаками, включаючи дві катастрофи 737 Max зі смертельними наслідками у 2018 та 2019 роках, внаслідок яких загинуло 346 людей. 

Як відомо, у травні офіційні особи встановили, що компанія порушила мирову угоду 2021 року, яка захищала Boeing від кримінального звинувачення після двох авіакатастроф зі смертельним наслідком за участю літаків 737 MAX у 2018 та 2019 роках.

Відповідно до угоди 2021 року Мінʼюст погодився не переслідувати Boeing за звинуваченнями у шахрайстві з Федеральним управлінням цивільної авіації за умови, що компанія перегляне свою практику дотримання вимог та надаватиме регулярні звіти. Компанія Boeing також погодилася виплатити $2,5 млрд для врегулювання справи.

Раніше Boeing заявляла, що «дотримується умов» угоди, термін якої складає три роки і яка відома як угода про відстрочення судового переслідування. Цього місяця Boeing заявила Міністерству юстиції, що не згодна з його висновком про те, що компанія порушила угоду.

Джерела повідомили, що внутрішні обговорення у Міністерстві юстиції продовжуються, і остаточних рішень про висунення звинувачень, ще не ухвалено. Джерела не уточнили, які кримінальні звинувачення розглядають представники Міністерства юстиції, але одне з джерел сказало, що вони можуть вийти за рамки первісного звинувачення у змові про шахрайство, яке було висунуте у 2021 році.

В якості альтернативи замість того, щоб переслідувати Boeing, Міністерство юстиції могло б продовжити угоду 2021 року на рік або запропонувати нові, суворіші умови.

Раніше повідомлялося, що 5 січня 2024 року в аеропорту міста Портленд (штат Вашингтон) через 35 хвилин після вильоту приземлився Boeing 737 MAX 9 (рейс 1282) авіакомпанії Alaska Airlines. Під час польоту в нього зірвало двері аварійного виходу. У літаку на той момент був 171 пасажир і шість членів екіпажу. Після цього Alaska Airlines вивела на перевірку всі свої 65 MAX 9, а по всьому світу припинили польоти авіалайнерів Boeing 737 MAX 9

Інцидент 5 січня не єдиний, що траплявся з літаками Boeing 737 Max — вперше такий літак зазнав аварії в Індонезії в жовтні 2018 року. У березні 2019 року такий самий лайнер розбився в Ефіопії. Внаслідок цих двох авіакатастроф загинули 346 людей. Причиною стали вади в роботі системи маневрування (MCAS).

Boeing, ймовірно, готовий заплатити штраф, але вважає, що визнання провини, яке зазвичай тягне за собою додаткові обмеження для бізнесу, може завдати занадто великої шкоди. Boeing отримує значні доходи від контрактів з урядом США, зокрема з Міноборони, які можуть опинитися під загрозою.

На слуханнях у Сенаті в червні генеральний директор Дейв Келхун визнав недоліки компанії в галузі безпеки та вибачився перед сімʼями загиблих у авіакатастрофах. Минулого тижня родичі загиблих зажадали від прокурорів стягнути з компанії штраф у розмірі майже $25 млрд та розпочати кримінальне переслідування.